Storm Poly: alles wat je moet weten (liveblog)

Nederland heeft te maken met storm Poly. De verwachting is dat ons land aan het begin van de middag geteisterd wordt door zeer zware windstoten. Niet voor niets geldt in zeker de heft van ons land Code Oranje. Ook de NS en Schiphol hebben voorzorgsmaatregelen genomen.  Volgens het KNMI krijgt ons land te maken met ‘omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen’. Hier op Stormverzekering.nl word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom deze best unieke zomerstorm.

Code Oranje in drie provincies (08.00 uur)

In de provincies Zuid Holland, Noord Holland en Flevoland geldt al vanaf 08.00 uur Code Oranje. Dat betekent dat daar windstoten kunnen ontstaan tot wel 120 kilometer per uur. Zeker het gebied rondom het IJsselmeergebied heeft het nu al zwaar te verduren. Overigens is voor de provincies Zeeland, Utrecht, Gelderland, Noord Brabant en Limburg ‘slechts’ Code Geel afgegeven.

Extreem zware windstoot in IJmuiden (09.00 uur)

In IJmuiden is een zeer zware windstoot genoteerd van 145 kilometer per uur. Bovendien werd een 10-minuut gemiddelde gemeten van 11 Bft. ‘Dit is echt heel serieus’, zegt weerman Reinier van den Berg.

NL Alert in Noord Holland (09.01 uur)

De provincie Noord Holland heeft zojuist een NL Alert afgegeven. ‘Extreme weersomstandigheden in de provincie Noord Holland. ‘Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties’, aldus luidt het bericht dat de mensen in deze provincie zojuist hebben ontvangen.

NS schrapt vanaf 09.30 uur treinen in Drenthe, Friesland en Groningen (9.07 uur)

De Nederlandse Spoorwegen neemt voorzorgsmaatregelen en schrapt vanaf 09.30 uur alle treinverkeer in Noord Nederland. Arriva, de bussen dus, blijft wel rijden. De NS laat weten dat de verwachting is dat het zwaartepunt van de storm ligt tussen de 11.00 uur en 15.00 uur.

‘Haarlem is onbegaanbaar’ (09.38)

Volgens een aantal bewoners is Haarlem ondertussen onbegaanbaar. De zware storm teistert de stad. Daarbij moet met name de Westergracht het ontgelden. Daar zijn inmiddels zeven bomen omgevallen en is dus sprake van een gevaarlijke situatie. Ondertussen klagen mensen over het feit dat het openbaar vervoer al voor een groot deel plat ligt. ‘Wij hopen op compensatie’, zei een gestrande passagier. Dat zal echter lastig worden. Een stom als Poly valt onder ‘overmacht’.

Vrachtwagen op A9 omgewaaid (10.00 uur)

Op de A9 richting Amstelveen is een vrachtwagen omgewaaid. Daardoor is de linkerrijstrook volledig afgesloten. De politie doet nogmaals een beroep op mensen om net de weg op te gaan, als dit niet beslist noodzakelijk is. Ondertussen worden tussen Urk en Emmeloord windstoten gemeten van ver boven de 100 kilometer per uur. Ook daar is het gevaarlijk op de wegen.

Vliegtuig heeft moeite met landen op Schiphol (10.01)

Vlucht KL606 is eindelijk geland. De piloot had uiteindelijk vier pogingen nodig om de machine aan de grond te zetten. Het zal voor de passagiers een angstig uurtje geweest zijn. Reden: Storm Poly. Ondertussen zeggen deskundigen dat het zwaartepunt van de storm nog lang niet bereikt is.

A9 onbegaanbaar, vliegtuig wijkt uit naar Maastricht (10.13)

Een vlucht van de KLM van Delhi naar Amsterdam is uitgeweken naar Maastricht. Daar is het vliegtuig ondertussen veilig geland. Ondertussen is Haarlem Noord een ‘oorlogsgebied’ met tientalen omgevallen bomen Ook de A9 is bijkans onbegaanbaar, Daar liggen tientallen omgevallen bomen op de rijbaan en is het dus zeer gevaarlijk.

‘Bomen vallen als luciferstokjes’ in Oosthuizen (10.23)

Bomen gaan om als luciferstokjes
#storm #poly #Oosthuizen #N247 https://t.co/wsxw7ih2mC
(https://twitter.com/dicktheboss/status/1676506482349686785?t=4IgaQapPkqVSmUI6blJ3Eg&s=03

Tram van het spoor geblazen in Amsterdam (10.30)

Storm Poly houdt huis. Tram 7 ontspoorde zojuist en kwam vervolgens in botsing met een bestelbus. De hulpdiensten zijn ter plaatsen. Overigens blijken er op de doorgaande wegen nog opvallend veel vrachtwagens op de weg te zijn. Dit tot groot onbegrip van medeweggebruikers en mensen die thuis zijn gebleven.

Ook gevaar in andere delen van het land (10.33 uur)

In Gelderland is slechts Code Geel afgegeven. Toch kan het vooral op de Noord Veluwe langs de randmerengevaarlijk zijn met zeer zware windstoten tot wel 100 kilometer per uur. Ook in de omgeving Kampen en Kampereiland is het erg gevaarlijk en laat Poly zich nadrukkelijk gelden. Zeker de N50 wordt als zeer gevaarlijk beschouwd op dit moment.

‘Zwaarste zomerstorm ooit’ (10.40 uur)

De zwaarste zomerstorm ooit gemeten, Dat laat ondertussen Jaco van Wezel van Weeronline.nl weten. Ook werd de waarste windstoot van de zomer gemeten: in IJmuiden met een kracht van 146 kilometer per uur. In IJmuiden was bovendien sprake van windkracht 11, ook al uniek. Zomerse stormen zijn zeldzaam. In 2015 (25 juli) werden ooit windsnelheden van 122 kilomeer per uur gehaald. Voor dergelijke snelheden moeten we vervolgens helemaal terug naar 1912, toen een stom met name Hoek van Holland teisterde.

Storm onderweg naar Friesland (10.54 uur)

In Haarlem en Amsterdam kan men ondertussen wat geruster ademhalen. De kracht van Poly neemt daar merkbaar af, Ondertussen heeft de zomerstorm echter wel Friesland bereikt en koerst het verder richting het (oost) noordoosten. In Noord Holland is veel schade. Tientallen bomen en auto’s werden het slachtoffer van de storm. Tot nu toe is niets bekend over gewonden als gevolg van de hevige storm.

Beelden van Poly van de NOS

RTL4 en RTL Z komen met extra uitzendingen (10.59 uur)

Hoewel je hier op Stormverzekering.nl op de hoogte gehouden wordt van de ontwikkelingen rondom storm Poly, kun je tussen 11.00 en 12.00 uur ook RTL4 en RTL Z inschakelen. Zij komen dan met een extra uitzending over de zomerstorm. Er zijn vooral beelden te zien van de schade in het westelijke deel van ons land, daar waar de ergste storm ondertussen (iets) is gaan liggen.

KNMI gaf pas vanochtend Code Rood af (11.11 uur)

Her en der gingen toch wat boze blikken richting het KNMI. Het weersinstituut gaf gisteravond de waarschuwing Code Geel. Vanochtend echter, bleek ineens sprake te zijn van Code Rood. ‘We kregen gedurende de nacht steeds nieuwe inzichten’, zegt Rob Sluijter van het KNMI. ‘ Er waren verschillende modellen. Er lag ook een model dat er vrij weinig zou gebeuren. Rond 03.00 uur hebben we vervolgens opgeschaald naar Code Oranje en pas om 07.00 uur hebben we doorgeschakeld naar Code Rood. Dat is best bijzonder, want we zijn vaak vrij zuinig met het afgeven van Code Rood.’

Putten: boom valt op school (11.15 uur)

In Putten is een boom op Gabrielschool Kelnarij in Putten gevallen. De boom kwam op twee leslokalen terecht. Gek genoeg was nauwelijks sprake van schade en raakte niemand gewond. Ondertussen is de brandweer bezig om de boom van het dak te halen. De lessen op de school gaan gewoon door.

Vrouw uit Haarlem overleden: boom valt op auto (11.20 uur)

Zomerstorm Poly heeft haar eerste slachtoffer geëist. In Haarlem, aan de Marnixstraat, is een 51 jarige vrouw overleden toen een boom op haar auto viel. De vrouw is ter plaatse gereanimeerd en naar het ziekenhuis vervoerd. Zojuist is ze echter overleden, zo weet het AD te melden. Een tweede inzittende van de auto bleef opvallend genoeg ongedeerd.

Keersluizen Lage Walden gesloten (11.35 uur)

Vier keersluizen in Lege Walden zijn gesloten vanwege de hevige storm die ook Friesland in zijn greep houdt. Het gaat om vier keersluizen ten noordoosten van Joure. De verwachting is dat de sluizen aan het einde van de dag weer open gaan, Met het sluiten van de sluizen wordt voorkomen dat water in het westen van de provincie teveel naar het oostelijke deel van Friesland opstuwt.

Paniek in Zwolle, ook veel schade op campings (12.00 uur)

Paniek rondom het Lubeckplein in Zwolle, waar dakdelen naar beneden dreigen te waaien. Hulpdiensten zijn ter plaatse en de omgeving van het plein is inmiddels afgezet Verder is er veel schade op campings. Veel mensen hebben de weerswaarschuwing in de wind geslagen en hebben hun voortenten laten staan. En van die tenten is op veel campings nog maar weinig over.

Amsterdam: hijskraan valt op bij Bijlmerbajes (12.06 uur)

Ook in Amsterdam heeft Poly voor nogal wat schade gezorgd. Zo viel een hijskraan om bij de Bijlmerbajes en ontstond een enorme ravage door het omvallen van tientallen bomen her en der in de stad. Ook de bekende iep bij de Hortus in Amsterdam is niet meer en ging tegen de vlakte.

Deel Wildlands gesloten, weg in Groningen afgesloten (13.00 uur)

Een groot deel van dierentuin Wildlands in Emmen is gesloten. Pas als de storm enigszins is gaan liggen, wordt overwogen om het park opnieuw te openen. Een aantal schoolreisjes is om die reden al geannuleerd. Het noorden van het land lijkt nu de meeste overlast te hebben van de zomerstorm. Zo is de provinciale weg N391 tussen Wehe den Hoorn en Leens afgesloten vanwege bomen die dreigen om te vallen.

Storm lijkt te gaan liggen (13.50 uur)

Uit de meeste delen van het land bereiken ons berichten dat de windkracht van Poly afneemt. Her en der waaien nog wel bomen om en blijft het gevaarlijk op de wegen. Waakzaamheid blijft dus zeker wel geboden. Grote incidenten blijven het laatste uur uit. We blijven je uiteraard op de hoogte houden.

Timmermans: ‘Poly is gevolg van klimaatverandering’ (14.08 uur)

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft tijdens een persconferentie zijn medeleven betoond aan de nabestaanden van de vrouw uit Haarlem die overleed aan de gevolgen van een omgewaaide boom. Timmermans zei verder dat ‘zomerstorm Poly het gevolg is van de klimaatverandering. ‘Als je de gevolgen van deze klimaatverandering wilt zien, kijk dan maar uit het raam’, liet Timmermans optekenen.

Postpakketten niet of later bezorgd in grote delen van Nederland (14.14 uur)

Veel bezorgers blijven thuis vanwege de storm. Mensen die wachten op pakketjes of boodschappen kunnen dus zomaar eens van een koude kermis thuiskomen. PostNL, de grootste bezorger van ons land, houdt de bezorgers in Noord Holland, Flevoland en Friesland zeker tot 15.00 uur thuis. PostNL heeft ondertussen wel laten weten dat de bezorgtijd verruimd is tot 21.00 uur. Of ook andere bezorgdiensten dit voorbeeld volgen, is niet bekend.

Poly minder krachtig, Friesland ondervindt nu meeste overlast (14.22 uur)

Poly is in kracht afgenomen, zo bevestigt het KNMI. Alleen in de Noordoostpolder en Friesland is de storm nog zeer krachtig. Code Rood is ondertussen ingetrokken. Wel geldt voor het noordelijke deel van ons land nog Code Oranje. Door de storm stierf een 51-jarige vrouw uit Haarlem. In Amsterdam raakten nog eens twee mensen zwaargewond. Ondertussen laat Staatsbosbeheer weten dat het ondanks het afnemen van de storm verstandig is om de bossen de komende uren links te laten liggen.

Interpolis: al honderden meldingen van schade (14.30 uur)

Verzekeraar Interpolis had rond 14.00 uur al honderden schademeldingen binnen. ‘Het gaat dan vooral om schade aan woningen’, zei een woordvoerder namens de verzekeraar. Verreweg de meeste meldingen zijn afkomstig uit de provincie Noord Holland. Het Verbond van Verzekeraars hoopt donderdagochtend een eerste beeld te hebben van de schademeldingen bij andere verzekeraars.

Complete gevel naar beneden in Groningen (14.44 uur)

Bij de Voermanhaven aan het Reitdiep in Groningen is een complete gevel naar beneden gekomen. Bewoners schrokken zich een hoedje. Uiteindelijk bleek alleen de siermuur van het wooncomplex naar beneden te zijn gekomen Ondertussen hebben de bewoners het isolatiemateriaal uit de kleine haven gehaald. De daadwerkelijke schade zal pas morgen opgemaakt kunnen worden.

Poly: naam voor de storm bedacht door Duitsland (14.52 uur)

Stormen die impact hebben op ons en onze leefomgeving en Code Oranje of Code Rood krijgen, krijgen sinds 2019 een naam. Elk jaar stelt het KNMI met Britse collega’s een lijst met namen samen. Poly stond echter niet op die lijst. Dit omdat het lagedrukgebied dat de storm veroorzaakte, eerst in Duitsland voor overlast zorgde. Om die reden mocht Duitsland een naam bedenken en dat werd door Poly. (spreek uit: Poo-lie)

5/5 - (24 stemmen)

Plaats een reactie